ПОДІЯ
Мир на крилах
24.02.2016
Мир на крилах

Гімназисти прийняли участь у Міжнародному проекті «Мир на крилах». Цей україно-японського захід передбачав створення та обмін паперовими журавликами, зробленими дітьми України та Японії. На крилах птахів учні пишуть свої побажання українською та англійською мовами. Обмін паперовими журавликами планується у березні-квітні 2016 року як надія на мир та взаєморозуміння між країнами.

Паперових журавликів навчила робити наш бібліотекар Абрамова Тетяна Валеріївна. Свою майстерність вона з любов’ю дарувала гімназистам початкової школи. Також і учні 7 класу разом з класним керівником Топіхою М.В. самостійно навчилися робити паперових журавлів і стали активними учасниками проекту.

Автором проекту є Наталія Гудзій, яка народилася в селі Янів Київської області. Після аварії на ЧАЕС його було евакуйовано. Доросле життя та її професійна діяльність формувалися в Японії. Подарованого родичами Садако Сасакі одного з журавликів Наталія Гудзій берегла довгі роки. Сьогодні у нелегкий для України час, коли вона бореться за мир на теренах держави, вже 30-й рік продовжує долати наслідки Чорнобильської аварії, українка Гудзій вирішила подарувати Україні журавлика Садако Сасакі як прагнення до Миру та як людську надію на поліпшення життя, якого ми всі так потребуємо.

Кінець II світової війни, серпень 1945 року. Були скинуті атомні бомби на японські міста Хіросіма та Нагасакі. Загинула велика кількість людей, ще більше постраждало. І серед них японська дівчинка з м.Хіросіма Садако Сасакі, якій на той час було лише 2 роки. Росла слухняною, активною й цілеспрямованою дитиною. Але через 9 років внаслідок радіоактивного опромінення вона захворіла на лейкемію.

Якось під час лікування подруга нагадала Садако про давню історію паперових журавликів: «Якщо хвора людина зробить 1000 журавликів – боги допоможуть їй одужати!». І поклала перед Сасакі журавлика, зробленого нею із паперу золотистого кольору, сказавши, що це її перший журавлик. Так народилося у японської дівчинки прагнення одужати, адже журавель у Японії є символом довголіття, здоров’я, удачі та щастя.

Створення паперових журавликів додало дівчинці внутрішньої сили, бажання жити стало ще більшим. Увесь підручний папір, включаючи обгортки від ліків, маленька японка використовувала для створення журавликів.Садако Сасакі зробила 644 журавлики, але невблаганна хвороба позбавили її життя 25 жовтня 1955 року, коли їй було лише 12 років. Сьогодні родичі її сім’ї свято зберігають журавлики, зроблені дівчинкою. У парку Миру м. Хіросіма у 1958 році було встановлено монумент «Дитина атомної бомби» для вшанування пам’яті всіх дітей, які загинули після бомбардування міста Хіросіма і Нагасакі.

Учні "Російсько-української гуманітарної гімназії" під керівництвом вчителя німецької мови Курганської О.С. зняли відеоролик, в якому бажають всім миру, здоров’я та щастя.


Ссылка на видео: https://www.youtube.com/watch?v=ENGv200r_4Y

P60219-105420.jpg